Ticaret Bakanlığı’nın “Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” düzenlemesi Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre lokanta, kafe, restoran, pastane ve benzeri yiyecek-içecek işletmeleri, tüketiciden servis ücreti, kuver ücreti, masa ücreti gibi kalemler adı altında ilave ödeme talep edemeyecek.
Yönetmelikte ne değişti?
Düzenleme, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 6. fıkrasını yeniden yazdı. Yeni metin iki katmanlı bir kural getiriyor:
-
Genel kural: Tarife ve fiyat listesinde yer alan fiyatların dışında bir ücret alınacaksa, bunun tarife ve fiyat listesinde açıkça gösterilmesi zorunlu.
-
Yeme-içme işletmeleri için özel kural: Lokanta/kafe/restoran/pastane gibi yerlerde tüketiciden servis-masa-kuver ve benzeri adlarla ilave ödeme talep edilmesi yasak.
Düzenleme 30 Ocak 2026 tarihli, 33153 sayılı Resmî Gazete yayınıyla yürürlüğe girdi.

“İş Kanunu madde 51 saklıdır” notu ne anlama geliyor?
Yönetmelik metninde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 51. maddesine (yüzde usulü) atıf yapılıyor. İş Kanunu 51; bazı işletmelerde “yüzde” uygulaması kapsamında müşterinin hesabına eklenen oranlar veya işveren kontrolünde biriken benzeri tutarların işçilere eksiksiz dağıtılması yükümlülüğünü düzenliyor.
Bu atıf, işletme içi ücret dağıtımı/işçilik hakkı boyutunun mevzuatta ayrıca düzenlendiğine işaret ediyor; ancak tüketiciden zorunlu ek bedel talep edilmesini engelleyen yeni yasak hükmünü ortadan kaldırmıyor.
Uymayana yaptırım ne olacak?
Yönetmelik, tek başına “ceza tutarı” yazmıyor; yaptırımlar denetimlerde 6502 sayılı Kanun ve ilgili idari para cezası rejimi üzerinden uygulanıyor. Haberlere yansıyan değerlendirmelerde, ihlalin niteliğine göre idari para cezalarının 1 milyon TL’nin üzerine çıkabildiği belirtiliyor.
Tüketici açısından pratik sonuç
Yeni dönemde tüketici, kural olarak menü/tarife fiyatı dışında “servis-kuver-masa” gibi kalemleri ödemek zorunda değil. Adisyona bu tür kalemler eklenirse, tüketici düzeltme talep ederek itiraz edebilecek.
Ticaret Bakanlığı’ndan konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:




